Dan Hajdine 2012


Udruga „Hajdina“ osmislila je jednodnevnu manifestaciju Dan hajdine u kojoj se javnost upoznaje s radom udruge, te se sačuvana tracijska baština prikazuje kroz razna događanja. 

Prvi takav dan održan je 15.rujna 2012. godine, a nazočili su mu brojni uzvanici, između ostalih i gradonačelnik grada Varaždina Goran Habuš, zamjenica gradonačelnika Natalija Martinčević, tadašnja pročelnica Upravog odjela rada, gospodarstva i međunarodne suradnje Jelena Zrinski Berger, direktor gradske tržnice Predrag Ciglar i mnogi drugi.

Na manifestaciji su izložena jela od hajdine koja su se mogla degustirati, a sve pod pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza i poznatog varaždinskog „zlatnog“ kuhara gospodina Damira Crlenoga, koji je ujedno počasni član, a i kum udruge. Uz degustaciju gosti su mogli pogledati film „Od zrja hajdine do kočenskoga koščičjaka“ koji je Varaždinska televizija snimila u suradnji s Udrugom „Hajdina“ , a u kojem se prikazuju procesi uzgoja heljde na tradicijski način.

Na Danu hajdine 2012. upriličen je i mimohod u kojem su sudjelovali članovi „Hajdine“ u narodnim nošnjama, članovi Centra tradicijske kulture, Varaždin, KUD-a Mak iz Trnovca, konjska zaprega OPG-a Magić iz Leštakovca i drugi. Sveta misa u kojoj je posvećena zastava udruge održana je kod kapelice u Gornjem Kučanu. Zastava je ručni rad voditeljice sekcije ručnoga rada u udruzi gđe Jadranke Novak. Svečana priredba održana je u polju među klasjem heljde na imanju obitelji Novosel-Beli. 


Galerija slika:

Otvori poveznicu ovdje.

Dan Hajdine 2012. u medijima:

Aktualno.hr
Radio Varaždin
Varaždinske vijesti

Sponzori:

Grad Varaždin
Turistička zajednica grada Varaždina
Hrvatski kuharski savez
Vindija d.d.
Husarska garda Varaždinske županije
Mesnica "Bužić" - Kučan
Vinarija "Vitez" - Zbelava
OPG Pocedulić
Lončarstvo Gjerek

Medijski pokrovitelji:

Varaždinska televizija
Radio Varaždin