Dan hajdine 2013


Ove godine u subotu 28. rujna 2013. godine. održat će se druga po redu manifestacija Dan hajdine 2013.

Na samoj manifestaciji upriličit će se izložba starih alata , demonstracija starih vještina npr. rad na stopi kojom se nekada ljuštila heljda. Najstariji član udruge gospodin Josip Rusman rekonstruktor je ove starinske naprave i po našim saznanjima to je jedina sačuvana stopa u Kučanima i Zbelavi, a možda i šire.

Centralna priredba održat će se u VII. osnovnoj školi Varaždin s početkom u 11,30 sati. Dio priredbe je mala revija narodnih nošnji. Posjetitelji će moći vidjeti prigorsku, posavsku , kučansko-zbelavsku i jalžabetsku narodnu nošnje uz kratke recenzije pomoću kojih ćemo upoznati dijelove narodnih nošnji i njihovu kratku povijest. 

Zanimljiv dio događanja je svakako Mala škola kulinarstva pod pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza i gospodina Damira Crlenoga. U Školi kulinarstva sudjelovat će učenici VII. osnovne škole Varaždin , a u njoj će se naučiti spremati neka jela od hajdine . Učenicima koji završe školu dodijelit će se diplome. Školu će voditi kuhari Hrvatskog kuharskog saveza i mještanke koje još uvijek rado spremaju tradicijska jela od hajdine. Tako će se znanja i umijeća naših starih prenositi na mlađe generacije da se tradicija ne zaboravi.

Na Danu hajdine moći će se razgledati i izložba proizvoda kučanskih i zbelavskih OPG-ova, a za svečanu priredbu i reviju nošnji pobrinut će se KUD-ovi „Željezničar“ iz Varaždina i „Elizabeta“ iz Jalžabeta. Naravno da će se održati i neizostavni mimohod od crkve Uskrsnuća Isusova u Kućan Marofu do VII. osnovne škole Varaždin, s čalanovima KUD-ova, udruge i drugima, a mimohod će sam po sebi biti revija narodnih nošnji i lijepa slika za oči mještana i posjetitelja. Za prigodno uređenje mjesta pobrinut će se građani koji su i do sada izvrsno surađivali i sa školom i sa Udrugom „Hajdina“, a mnogi od njih su i članovi udruge.

Sve pripremne aktivnosti odvijaju se u dobroj suradnji s Gradom Varaždinom koji pruža potporu događaju. 

Projekt Dan hajdine 2013. financiramo sredstvima Ministarstva poljoprivrede gdje je pozitivno riješena jedna prijava udruge na natječaj, vlastitim sredstvima, te uz pomoć naših donatora i sponzora, a ove godine ističemo „Varkom“ d.o.o. i „Vindiju“ d.o.o. i, naravno, Grad Varaždin


Program: 

Otvori poveznicu ovdje.

Najave Dana hajdine u medijima:

eVaraždin
Varaždinske Vijesti

Sponzori:

Grad Varaždin
Hrvatski kuharski savez
Varkom d.d.
Vindija d.d.
Husarska garda Varaždinske županije
Etnološki odjel Gradskog muzeja Varaždin
Radio Varaždin
Varaždinska televizija
Vijeća Mjesnih odbora Gornjeg Kučana, Donjeg Kučana, Kučan Marofa i Zbelave
Dobrovoljna vatrogasna društva Gornjeg Kučana, Donjeg Kučana i Zbelave
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Želježnjak, Drk i Vitez iz Zbelave
OPG Pocedulić
OPG Magić iz Leštakovca
OPG Presečki iz Vidovca
VIS PT tekstille d.o.o.
Bambi iz Varaždina
Croatia osiguranje d.d.
Floa d.o.o. Gornji Kučan
Krešo Bogović iz Gornjeg Kučana
Kipari Josip i Ivan Cikač iz Kučan Marofa