Koščičjak


Ovo autohtono jelo kučanskoga i zbelavskoga kraja otrgnuto je zubu vremena prvo radom u VII. osnovnoj školi Varaždin, te nastavkom tog rada u udruzi Hajdina. Učenici i učitelji škole uz svesrdnu pomoć mještana i Hrvatskog kuharskog saveza pripremali su ovo jelo u nizu radionica.

Recepturu su preuzeli od šest kučanskih obitelji koje su vještinu njegovoga pripravljanja zadržale unutar svojih obiteljskih običaja, a ona izgeda otprilike ovako:

  • od hajdinskog brašna zamijesi se tijesto kao za štrukle , naravno crne je boje
  • napravi se nadjev od dinstanoga luka i hajdine kaše u koju se dodaju mljevene koštice bundeve i mirodije
  • sve se još dobro začini crnim uljem


Zainteresiranost građana za očuvanje ovog jedinstvenog jela potaknula je članove Udruge „Hajdina“ na suradnju s Institutom za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, posebnom znanstvenom djelatnicom Sanjom Đurin i direktorom Tvrtkom Zebecom. Uz njihovu potporu Udruga „Hajdina“ je u pripremanju dokumentacije kojom ćemo ovo starinsko jelo kučanskoga i zbelavskoga kraja Ministarstvu kulture predložiti za registraciju kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.