O nama


Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ osnovana je 16. ožujka 2012. godine kao „posljedica“ rada učitelja i učenika VII. osnovne škole Varaždin na projektu „Koščičjak“. U projektu je ovo autohtono jelo kučanskoga i zbelavskoga kraja otrgnuto zubu vremena. Učenici i učitelji škole uz svesrdnu pomoć mještana i Hrvatskog kuharskog saveza pripremali su ovo jelo u nizu radionica.

Recepturu su preuzeli od šest kučanskih obitelji koje su vještinu njegovoga pripravljanja zadržale unutar svojih obiteljskih običaja, a ona izgeda otprilike ovako:

  • od hajdinskog brašna zamijesi se tijesto kao za štrukle, naravno crne je boje
  • napravi se nadjev od dinstanoga luka i hajdine kaše u koju se dodaju mljevene koštice bundeve i mirodije
  • sve se još dobro začini crnim uljem

Zainteresiranost građana za očuvanje ovog jedinstvenog jela potaknula je članove Udruge „Hajdina“ na suradnju s Institutom za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, posebno znanstvenom djelatnicom Instituta Sanjom Đurin i direktorom Tvrtkom Zebecom. Uz njihovu potporu Udruga „Hajdina“ je u pripremanju dokumentacije kojom će ovo starinsko jelo kučanskoga i zbelavskoga kraja Ministarstvu kulture predložiti za registraciju kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Ciljevi udruge su očuvanje cjelokupne tradicijske kulture, danas gradskih naselja Kučana i Zbelave, koja je pod utjecajem urbanizacije gotovo u potpunosti pala u zaborav.

„Iz pepela“ je tako izvučena kučanska narodna nošnja. U narodu, osim jednog oglavlja i jednog lajbeka nije bilo sačuvanih primjeraka. Potraga je dalje vodila do Gradskoga muzeja u Varaždinu s kojim je ostvarena izvanredna suradnja, posebno s kustosicima Etnološkog odjela gospođom Ljerkom Albus. U muzeju su se čuvale dvije ženske narodne nošnje i jedna muška. Precrtani su krojevi i „muštre“ narodnoga veza na tzv. ženskim rukavcima i krenulo se u rekonstrukciju.


Danas udrugari nose vjerne rekonstrukcije narodne nošnje Kučana i Zbelave s kraja 19. i početka 20. stoljeća, zahvaljujući članici udruge Jadranki Novak, koja je uspjela napraviti prvu rekonstrukciju tzv. kučanskoga veza na ženskoj i  muškoj narodnoj nošnji te tome podučiti još neke članice udruge.