Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina"

Osnivanje Udruge "Hajdina"


Kao nastavak školskoga projekta "Koščičjak", u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicijskih običaja Kučana i Zbelave, ukazala se potreba za osnivanjem Udruge „Hajdina“: Udruga okuplja osobe zainteresirane za očuvanje tradicijskih načina uzgoja i prerade heljde, ali i za očuvanje svekolike kulturne baštine Kučana i Zbelave. Uz očuvanje kulturnih nasljeđa vezanih uz heljdu koja je prošlih stoljeća bila važna poljoprivredna i gospodarska kultura stanovnika ovoga kraja, članovi Udruge "Hajdina" nastojat će istražiti, rekonstruirati  i čuvati narodnu nošnju kao i autohtoni kajkavski govor Kučana i Zbelave. 

Osnivačka skupština upriličena je 16. ožujka u Kučanu Donjem, u školskoj knjižnici VII. osnovne škole Varaždin, gdje je i započet navedeni projekt.

Uz veliki angažman učiteljica koje su bile uključene u projekt, kao i ravnateljice škole Ružice Levatić, organizirana je osnivačka skupština. Na osnivačkoj skupštini je nastupila školska folklorna grupa i izvela narodne popijevke, a stihove pjesama napisane domaćim kajkavskim dijalektom recitirali su učenici recitatorske grupe. Na skupštini je sudjelovao veliki broj zainteresiranih mještana.

- Zadovoljstvo je bilo vidjeti jednu takvu sinergiju između učiteljica, učenika, roditelja i poljoprivrednih proizvođača koji su se rado uključili u rad udruge. Osim statuta, koji je pripremljen za skupštinu, potrudili su se napraviti i poseban „Štatut za kašare“ na domaćem dijalektu koji svakog kašara (proizvođača) obvezuje na moralno, odgovorno i lijepo ponašanje – istaknula je mr.cs. Mara Bogović iz Područnog odjela HPK-a Varaždinske županije.

Školski projekt je započeo prikupljanjem podataka o domaćim specijalitetima koji su se izrađivali od heljdinog brašna i hajdine kaše poznate u ovom kraju, a posebno o autohtonom  jelu koščičjaku.

Nakon toga je provedeno nekoliko radionica na kojima su učenici učili izrađivati domaće specijalitete (gibanice, koščičjak).

Osim toga, organizirane su i prezentacije starih naprava (npr. stope) koje su služile za izradu kaše. Stopu je obnovio najstariji član udruge Josip Rusman.

Kao rezultat toga rada, uz veliki entuzijazam svih sudionika, osnovana je udruga da se  na taj način mlađim naraštajima prenese dio kulturne baštine i tradicijskih običaja kučanskoga i zbelavskoga kraja.

Perica Levatić

Srpen (Srpanj) 2013