Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina"

Udruga "Hajdina" na Kuharskom inventu 2013.


Udruga "Hajdina" treću godinu za redom sudjelovala je na kulinarskom događanju u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza kojim se promoviraju autohtona jela i namirnice sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Kučanski koščičjak prezentirale su žene iz Udruge "Hajdina" pa su posjetitelji Kuharskog inventa 2013. u hotelu "Minerva" u Varaždinskim Toplicama 3.prosinca mogli uživati u kušanju ovoga posebnoga jela, jednako kao i u prezentaciji njegovoga pripravljanja.
Udrugarke i čuvarice tradicije pripremanja koščičjaka u kučanskom i zbelavskom kraju Verica Keretić, Melita Novosel i Snježana Rusman potrudile su se da se hotelom, pred posjetiteljima i uzvanicima, šire mirisi koščica i crnoga ulja te hajdine kaše, baš kao u seljačkim kućama u doba njihovih djedova i baka. 
Na Kuharskom inventu održan je i okrugli stol na temu "Mladi u kulinarstvu" kojega je vodio predsjednik Kuharskog saveza Hrvatske Damir Crleni. Dio događanja bili su i učenici drugih razreda srednjih škola koji su revijalno predstavili brojna jela i delicije.

Perica Levatić

Gruden (Prosinac) 2013