Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina"

U Kučan Marofu održana božićna priredba


Pred prepunom dvoranom posjetitelja u društvenom domu u Kučan Marofu 18. prosinca 2013. održana je božićna priredba. Priredba je odisala predbožićnim ugođajem za koji su se pobrinuli učenici i učiteljice VII. osnovne škole Varaždin te plesni i tamburaški sastav Kulturno umjetničkog društva Hrvatskih željeznica.

U programu su sudjelovali učenici recitatorske grupe koje je uvježbala učiteljica Ljiljana Bzik. Svojim igrokazom u kojem su prikazali obiteljski božićni ugođaj te recitacijama,  prenijeli su niz općeljudskih i prigodinih poruka. Ozarena dječja lica i njihova naivna prostodušna gluma bila je pravi božićni dar za gledatelje u dvorani.

Učenici dramske skupine škole uz mentorstvo učiteljice hrvatskoga jezika Nikoline Šipek dočarali su zimski i božićni trenutak. Doživljajnosti su doprinijeli raskošni kostimi Pahuljica, djeda Leda i djeda Snijega koje je izradila članica Udruge "Hajdina" gospođa Ana Bogović.

Mlađa folklorna skupina pod vodstvom učiteljice Karmen Milovec izvela je pjesmu Dober vam večer japica koju je 17. 10 1947. u uho dr. Vinka Žganeca kazivala seljanka iz Gornjeg Kučana Franca Borovec rođena Pocedulić. (Vinko Žganec, Narodne popijevke hrvatskog zagorja, knjige br. 4. i 5. zapis br. 742 a).

Na kraju nastupa učenika škole publiku su oduševili članovi  Orfovoga orkestra koji su na specifičnim i za širu publiku neuobičajenim glazbalima izveli jednu od poznatih skladbi legendarne grupe Abba pod vodstvom učiteljice glazbene kulture Janje Vađon.

Tamburaški sastav KUD-a "Hrvatske željeznice" predstavio se s nekoliko božićnih popijevki, a u međuvremenu su plesači izveli koreografiju "Podravski plesovi" i vrlo efektne "Banatske igre". Mali  budući folkloraši u stopu su ih pratili u podnožju pozornice oponašajući plesne korake odraslih.

Na kraju su učenici 3.a razreda VII. osnovne škole Varaždin kroz recitaciju svima još jedanput zaželjeli sretan Božić, a tamburaši su se pobrinuli da u prikladnom ugođaju svi zapjevaju "Zvončići, zvončići ...". Malo božićnog duha ušlo je  u svako srce, a mještani su se još dugo zadržali uz malu zakusku u ugodnom razgovoru.

U organizaciji su sudjelovali: Vijeće mjesnog odbora Kučan Marof, Udruga žena "Kučanke", Udruga "Hajdina" te učiteljice i učenici VII. osnovne škole Varaždin koji su pripremili dio programa.

Zahvaljujemo učenicima i učiteljicama kao i KUD-u Hrvatskih željeznica, posebno voditelju tamburaškog sastava gospodinu Krunoslavu Drožđeku i koordinatoru nastupa.

Priredba je postigla svoj cilj, a to je da Kučani i Zbelava imaju svoja adventska događanja. Naravno, ovo su tek prvi, ali nadamo se dobri zajednički koraci.

Perica Levatić

Gruden (Prosinac) 2013