Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina"

Održan treći po redu Dan hajdine


U subotu 6.rujna 2014. godine u Zbelavi je održana, već tradicionalna, treća po redu manifestacija Dana hajdine. Dan hajdine započeo je „Kavom s kašarima“ u vatrogasnom domu u Donjem Kučanu, a nastavljen je mimohodom do Zbelave. Na Zbelavi je upriličen blagoslov polja hajdine, te prizori žetve hajdine. Program je, iako ometan kišom, nastavljen sadržajnom priredbom kojoj su nazočili: gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracijeVaraždinske županije, Jelena Zrinski Berger, rukovoditeljica Poljoprivredne savjetodavne službe pri Varaždinskoj županiji, Mara Bogović, predstavnica Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, viša asistentica Sanja Đurin, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Varaždina Josip Hehet , Katica Levanić, članica Gradskoga vijeća Grada Ivanca, izaslanica gradonačelnika Grada Ivanca te potpredsjednika Sabora Republike Hrvatske Milorada Batinića te brojni drugi uzvanici.
Na priredbi je prvi puta javno izvedena kučansko-zbelavska popijevka iz prve polovine dvadesetog stoljeća pod nazivom „Sprevojaj me mila“, koju je zapamtila i pjevala 80godišnja kazivačica- gđa. Julijana Selec, iz Gornjeg Kučana, a koja ju je sačuvala u sjećanju prema pjevanju svojih rođakinja koje su živjele u Zbelavi u doba njezinog djetinjstva. Udruga se ponosi prezentiranjem javnosti ove autentične popijevke. Prema zapisu iz knjige dr. Vinka Žganca izvedena je pjesma „Išla je djevojka“. Izvođačica je članica Studentskog KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, suradnica u pripremanju priredbe, studentica Anita Huđek. Na priredbi su nastupili i autentični govornici iz okolice Bednje, Ivanca te Kučana i Zbelave čitanjem istog teksta na tri različita dijalekta kajkavskoga jezika. Bili su to: autor Izidor Furjan, govornik ivanečkog dijalekta Josip Kraš i član Udruge "Hajdina" koji je isti tekst govorio na kučansko-zbelavskom narječju.
Uzvanici su pozdravnim riječima podržali rad Udruge „Hajdina“. Udrugari se posebno ponose sudjelovanjem u projektu Varaždinske županije u kojem se uz pomoć Agronomskog fakulteta u Zagrebu, višegodišnjim pokusima, nastoji revitalizirati heljda kao domaća kultura.
Predstavljena je i „Mala kašarska škola“ na kojoj su učenici VII. osnovne škole Varaždin, dan prije, te u tijeku Dana hajdine 2014. učili tradicijske vještine kučansko-zbelavskih kašara iz prošlih stoljeća, ali i prepoznavati vrijednosti heljde kao biljke budućnosti. Neke od tih vještina su vezivanje požnjevenih snopova, stepanje zrnja s biljke na starinskoj spravi tzv. bikecu, mlaćenje, pahanje i drugo. Svakako je najzanimljivija aktivnost za učenike bio rad na starinskoj napravi stopi, koje je rekonstruktor član Udruge „Hajdina“ gospodin Josip Rusman. Rad na ovoj napravi zahtijeva osobitu spretnost nogu pomoću koje se podizala poluga na spravi tzv. pikec te udarala po zrnju hajdine da se zrno odvoji od ljuske.
Nekada mukotrpan posao kučanskih kašara, učenici su u smijehu i s veseljem brzo naučili za što su im uručene diplome.
Nakon priredbe slijedila je izložba jela od hajdine na kojoj je posebno mjesto zauzeo kučanski koščičjak odnedavna zaštićen pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Nositelj zaštite je Udruga „Hajdina“ koja kroz ovakve i druge manifestacije nastoji ovo tradicijsko i autohtono jelo promovirati i sačuvati od zaborava.
Na manifestaciji se mogla pogledati izložba starina na imanju oca i sina Mavriček iz Zbelave koju su kao članovi Udruge upriličili za javnost. Udruga za uzgoj i zaštitu malih životinja izlagala je hrvatske pasmine zečeva i kokoši, a članovi agrarne sekcije su aktivirali brojne stare alate i sprave poput dreža, selektora zrnja,žrvnja ,stope i druge kako bi pokazali život kučanskog i zbelavskog seljaka u prošlim stoljećima.
Dio scene bile su i nezaobilazne skulpture Josipa Cikača te nedavno preminulog Ivana Cikača iz Kučan Marofa.
U tradicijskim aktivnostima uz nastup KUD-a Salinovec i KUD-a Bednja te KUD-a Hrvatske željeznice uz prisustvo brojnih posjetitelja Kučanci i Zbelavci obilježili su svoj dan.
Posebnu zahvalnost za potporu u organizaciji dugujemo Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, Turističkoj zajednici Grada Varaždina, Vindiji d.o.o, Vijeću mjesnog odbora Zbelava, OPG-u Pocedulić iz Gornjeg Kučana, OPG-u Magić iz Leštakovca, tvrtki „Floa“ d.o.o –evidencija radnih sati te mnogim drugim tvrtkama i pojedincima koji su pomogli ostvarenju ove manifestacije.
 

Perica Levatić

Prezimec (Siječanj) 2015