Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina"

Prva memorijalna izložba Josipa i Ivana Cikača, kipara iz Kučan Marofa


Brojni posjetitelji Prve memorijalne izložbe Josipa I Ivana Cikača, koja je upriličena u subotu 12. rujna 2015. godine, nisu ostali ravnodušni nad ovom jedinstvenom umjetničkom ostavštinom. Kao što reče predsjednik LUV-a Varaždin gospodin Dražen Pavlović koji je i otvorio izložbu, bio je to događaj prepun emocija, srdačnosti i dobrodošlice, tim više što se održao na imanju i ateljeu Cikačevih u Kučan Marofu uz gostoljubivost članova obitelji koji su se potrudili da više od šestotinjak skulptura koje su otac i sin Cikač za života napravili bude dostupno za javnost.
Drveni i kameni kipovi običnoga čovjeka iz seoske sredine, dijaka, majki s djetetom, Isusa na križu ili kod posljednje večere, konja koji se smiruju pod sigurnim dodirom čovjeka ili ržu u svojoj strasti za slobodom, kovača zaustavljenog u pokretu, težaka koji se umorno i smireno vraća s njive, obitelj u trenutku odmora i još mnogo toga, motivi su koji su inspirirali umjetnike. Drvenim i kamenim kipovima otac i sin Cikač izražavali su život običnoga čovjeka, njegovu pomirenost s prirodom i usudom, odnos prema okolini i životu koji je gotovo nepojmljiv čovjeku današnjice.
Izložbu je organizirala Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ u okviru Dana hajdine 2015. Obitelj Cikač, čijom susretljivošću je izložba organizirana, kao da je u nekom dodiru dviju dimenzija ponovo bila jedinstvena u stvaranju, dobrodušnosti i jednostavnosti kakvu su Josip i Ivan prikazivali za života kroz svoje skulpture.
Na otvorenju su nastupili zbor Kapela Paulina Warasdin uz umjetničko ravnanje gospodina Zdenka Kušćera i učenici VII. osnovne škole Varaždin. Posebnu pažnju privukla je radionica u kojoj su učenici crtačkim tehnikama prikazivali kipove Cikačevih. Vodila ih je učiteljica Iva Šarić, dok je Iva Miljković, učenica 6.a razreda vrlo lijepo kazivala poeziju D. Cesarića.
Životna i stvaralačka nit Ivana Cikača prekinula se još 31. kolovoza 2014. godine, a samo pola godine kasnije, istoga datuma i životna nit njegovoga oca Josipa. Njihova umjetnička ostavština još dugo će svjedočiti o više od 60 godina rada kojima je stvoren bogat i sadržajan opus skulptura koje su za života izlagali u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Perica Levatić

Miholjščok (Listopad) 2015