Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina"

Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje 2011.


Varaždinska županija i VII. osnovna škola Varaždin organizatori su i domaćini ovogodišnje županijske smotre Dana kruha - Dana zahvalnosti za plodove zemlje.

Svečanost se ove godine prvi puta održavala u dva dana i to 14. listopada u VII. osnovnoj školi Varaždin, i 15. listopada na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Na svečanosti u školi, u petak 14. listopada održala se priredba koja je počela u 9.00 sati, nakon čega je biskup Josip Mrzljak posadio „Stablo nade“ u dvorištu škole. Posađeno je drvo duda ili murve, a sadnicu je darovala Srednja škola „Arboretum Opeka“ iz Vinice.

Nakon toga su predstavnici dvadeset i sedam škola u narodnim nošnjama svoga kraja krenuli prema župnoj crkvi u Kučan Marofu.

Svetu misu je predvodio biskup Josip Mrzljak.

Škola je bila svečano uređena, a mogle su se razgledati prigodne izložbe- ručnih radova i starih predmeta koje su, uz učenike i učitelje VII. osnovne škole Varaždin priredili i mještanke i mještani Kučana.

Svečanost je završila skromnim objedom za sve uzvanike u VII. osnovnoj školi Varaždin.

Dani kruha vrlo su lijepo organizirani, a mjesto je odisalo duhom prošlih vremena.Mještani i mještanke iz svojih su arhiva "izvukli" stare predmete, dodali im jesenske plodove i predivno uredili mjesto. Bila je to točka na "i" na već prije provedeni projekt "Koščičjak" u kojem su škola i mjesto disali ujednačeno, poradivši zajednički na tradicijskoj baštini Kučana i Zbelave. Isti duh i zajedništvo učenika, učitelja, roditelja, župe i svih mještana osjećao se i u organizaciji  Županijske smotre Dana kruha 2011.

Perica Levatić

Srpen (Srpanj) 2013