Radionica izrade koščičjaka
U sklopu priprema za Dane hajdine 2018., 5.travnja 2018. godine održana je prva radionica pripremanja kučanskoga koščičjaka. Cilj radionice je povećati broj članova Udruga "Hajdine" te ostalih zainteresiranih mještanki i mještana Kučana i Zbelave koji će imati znanje i vještinu pripremanja kučanskoga koščičjaka. Koščičjak je tradicijsko jelo koje sadrži više vrijednih domaćih namirnica kao npr. bučino tj. črno ulje, koštice buče ili tikve, heljdino brašno, zrno heljde i drugo. Spremiti od navedenih namirnica ukusan i pravi tradicijski koščičjak nije nimalo lako i uz recept koji je lako napisati i pročitati treba "ono nešto", znati dobro odrediti omjer začina, dobro povezati sve sastojke, "pogoditi" debljinu i teksturu tijesta i nadjeva. Nije svejedno ni kako se i u čemu peče, a tu su i "tajni" sastojci koje kao nositelj jamstvenoga žiga Udruga "Hajdina" otkriva samo "odabranima". Nadamo se da će dvanaestak sudionica prve radionice biti dobre čuvarice znanja i vještina naših prabaka, jer zabilježena povijest koščičjaka seže čak u 19. stoljeće, a vjerojatno i mnogo dalje u povijest. Cilj je prije Dana hajdine 2018. (kraj rujna) održati još nekoliko radionica na kojima će se pripremati i ostala tradicijska jela od heljde.