Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina"

Najava Dana hajdine 2013


Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ u subotu 28. rujna organizira s početkom u 11.30 sati drugu po redu manifestaciju Dan hajdine 2013. Na priredbi će članovi Udruge izložiti stare alate, a posjetiteljima će demonstrirati stare vještine poput rada na stopi kojom se nekada ljuštila heljda.

Najstariji član Udruge, gospodin Josip Rusman, rekonstruirao je stopu, a prema našim saznanjima to je jedina sačuvana stopa u Kučanima i Zbelavi. Možda je i jedina u našem kraju.

Centralna priredba bit će održana u VII. osnovnoj školi Varaždin s početkom u 11.30 sati, a dio priredbe je i mala revija narodnih nošnji. Posjetitelji će moći vidjeti prigorsku, posavsku , kučansko-zbelavsku i jalžabetsku narodnu nošnju, uz kratke recenzije pomoću kojih će se moći upoznati dijelove narodnih nošnji te njihovu kratku povijest.

Zanimljiv dio događanja je svakako Mala škola kulinarstva pod pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza i predsjednika Saveza gospodina Damira Crlenija.

U Školi kulinarstva sudjelovat će učenici VII. osnovne škole Varaždin, a u njoj će  naučiti spremati neka jela od hajdine . Učenicima koji završe Malu školu kulinarstva bit će dodijeljene diplome. Vodit će je kuhari Hrvatskog kuharskog saveza i mještanke koje još uvijek rado spremaju tradicijska jela od hajdine. Tako će se znanja i umijeća starih Kučanaca i Zbelavaca prenositi na mlađe generacije, kako se tradicija ne bi zaboravila.

Na ovogodišnjem Danu hajdine moći će se razgledati i izložba proizvoda kučanskih te zbelavskih OPG-ova, a za svečanu priredbu i reviju nošnji pobrinut će se KUD „Željezničar“ iz Varaždina i KUD „Elizabeta“ iz Jalžabeta. Organizatori najavljuju i neizostavni mimohod od crkve Uskrsnuća Isusova u Kučan Marofu do VII. osnovne škole Varaždin. U njemu sudjeluju članovi KUD-ova, udruge „Hajdina“ i drugi gosti, a mimohod će ujedno biti osebujna revija narodnih nošnji.

Za prigodno uređenje mjesta pobrinut će se građani koji su i do sada izvrsno surađivali sa školom i s Udrugom „Hajdina“, a mnogi od njih su i članovi udruge. Sve pripremne aktivnosti odvijaju se u suradnji s Gradom Varaždinom koji pruža potporu događaju.

Projekt Dan hajdine 2013. financiramo sredstvima Ministarstva poljoprivrede gdje je pozitivno riješena jedna prijava udruge na natječaj,  donacijama i  vlastitim sredstvima. Ističemo donatore "Varkom" i "Vindiju" kao i pokroviteljstvo Grada Varaždina.

Perica Levatić

Malomešnjak (Rujan) 2013