Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina"

28.rujna održan Dan hajdine 2013.


U subotu 28. rujna 2013. godine. održana je druga po redu manifestacija Dana hajdine.

Događaj je započeo već tradicionalnim okupljanjem - "Kavom s kašarima"  u prigodno uređenom ambijentu, koju su priredile vrijedne članice Udruge žena "Kučanke" iz Kučan Marofa, mnoge ujedno i članice Udruge "Hajdina".

Zatim se u mimohodu krenulo prema župnoj crkvi Uskrsnuća Isusova, a nakon mise mimohodu su se pridružili Varaždinski husari i zaprežno vozilo OPG-a Magić iz Leštakovca. 

Bila je vrlo lijepa slika za oko vidjeti šlingane narodne nošnje Jalžabeta koje su nosile članice KUD-a "Elizabeta" iz Jalžabeta, dok su članovi KUD-a "Željezničar" bili u zagorskim nošnjama. Sliku su upotpunili domaćini u autohtonim nošnjama Kučana i Zbelave, a mještani su se pobrinuli da okućnice na putu prolaska mimohoda budu prigodno uređene jesenskim plodovima i starim predmetima.

Nešto prije početka  priredbe u 11,30 sati u dvorani VII. osnovne škole Varaždin mimohod je završen  u školskom dvorištu. Tamo je priređena izložba starih alata u organizaciji agrarne sekcije Udruge "Hajdina" koji su ujedno demonstrirali rad alata i oruđa te izazvali veliku pozornost posjetitelja. Čak su osmislili nagradnu igru za posjetitelja koji prvi pogodi naziv jedne  starinske naprave i njezinu namjenu. Bila je to naprava nalik na mali stolčić s rupom te je time zbunjivala znatiželjnike, a zapraavo se radilo o tzv. stouki  u koju su se stavljala djeca prije nego što su prohodala.

Demonstriran je rad na stopi kojom se nekada ljuštila heljda.  Najstariji član udruge gospodin Josip Rusman rekonstruktor je ove starinske naprave i po našim saznanjima to je jedina sačuvana stopa u Kučanima i Zbelavi, a možda i šire.

Uz veliki broj mještana i gostiju, događaju su nazočili: saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Natalija Matinčević, izaslanica potpredsjednika Sabora  i gradonačelnika Grada Ivanca Milorada Batinića, vijećnica Gradskoga vijeća Grada Ivanca Katarina Levanić te zamjenica ministra u Ministarstvu gospodarstva Jelena Zrinski Berger.

Centralna priredba održala se u VII. osnovnoj školi Varaždin s početkom u 11,30 sati. Dio priredbe bila je mala revija narodnih nošnji. Posjetitelji su  mogli vidjeti prigorsku, posavsku , kučansko-zbelavsku i jalžabetsku narodnu nošnje s kratkim recenzijama pomoću kojih su upoznali dijelove narodnih nošnji i njihovu kratku povijest.

Na reviji je prvi puta javnosti prikazana autohtona narodna nošnja Kučana i Zbelave koju su članovi Udruge "Hajdina" rekonstruirali pod pokroviteljstvom Etnološkog odjela Gradskoga muzeja u Varaždinu i voditeljice odjela Ljerke Albus. Nošnje su izrađene po točnom uzorku na primjerke iz Gornjega i Donjega Kučana koji se čuvaju u muzeju, a izrađene su od pravoga domaćega platna. Rekonstruktorici, članici Udruge "Hajdina" Jadranki Novak ovom je prilikom uručeno priznanje za njezin rad.

Zanimljiv dio događanja je svakako Mala škola kulinarstva pod pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza i gospodina Damira Crlenoga. U Školi kulinarstva sudjelovali su učenici VII. osnovne škole Varaždin.  Školu su vodili renomirani kuhari Hrvatskog kuharskog saveza Anđelko Levanić i Marija Kuzminski te  mještanke Marija Vrbanić i Melita Novosel pod budnim okom voditelja, predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenija.  U Maloj školi kulinarstva pripremana su jela od hajdine  da se znanja i umijeća naših starih prenose na mlađe generacije kako se tradicija ne bi zaboravila.

Jela su izložena na izložbi jela od hajdine, a po vlastitoj želji mogla su se i degustirati.
  
Projekt Dan hajdine 2013. financiramo sredstvima Ministarstva poljoprivrede gdje je pozitivno riješena jedna prijava udruge na natječaj, vlastitim sredstvima, te uz pomoć naših donatora i sponzora, a ove godine, ističemo „Varkom“ d.d. i „Vindiju“ d.d. te Grad Varaždin.

Organizacijska, moralna i materijalna podrška Grada Varaždina daje nadu daće se ovaj događaj nastavljati kao tradicijska manifestacija. Saborska zastupnica i dogradonačelnica Natalija Martinčević izjavila je da pruža potporu daljnjim manifestacijama Dana hajdine te da takav događaj u Kučanima i Zbelavi treba njegovati kako se tradicija ne bi zaboravila.Perica Levatić

Miholjščok (Listopad) 2013