Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina"

Županijska smotra Dana kruha 19.listopada 2013., suradnja sa VII.osnovnom školom Varaždin


Članovi Udruge "Hajdina" su s učenicima i učiteljima VII. osnovne škole Varaždin sudjelovali na smotri Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje koju je organizirala Osnovna škola Petrijanec, Varaždinska županija i Varaždinska biskupija u subotu 19.listopada 2013. na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Sudjelovale su 34 osnovne i srednje škole iz Varaždinske županije.

Uz učiteljice i učenike škole, koji su i ovaj puta odlučili prezentirati heljdu od sjemena do kruha, u pripremama i samom događanju sudjelovali su i članovi Udruge "Hajdina" donacijom potrebnih namirnica te prikupljanjem potrebnog materijala i pribora.

Na samome trgu su učenici nudili kiselo mlijeko i kosanu mast na hajdinskome kruhu  (svi proizvodi su bili kučanski i zbelavski), a od udrugara Slaveka Mavričeka i Stjepana Novosela učenici VII. osnovne škole Varaždin kao i prolaznici mogli su naučiti neke pojedinosti o vrijednoj i danas zapostavljenoj biljci heljdi, koja je nekada hranila generacije Kučanaca i Zbelavaca.

Za učenike i prolaznike najzanimljivije je bilo prezentiranje vršenja heljde na starinskoj napravi tzv. biku. "Bik" je napravljen od drveta, preko njega se prebaci snop hajdine te se po snopu tuče drvenim štapom kako bi se istreslo zrnje koje pada na tzv. ponjavu. Učenik 8.b razreda VII. osnovne škole Varaždin Teo Novosel, koji je uz učenice 4.a razreda Ivu Miljković i Mirej Hrg zastupao školu, vrlo je vješto od članova udruge "iskopirao" postupak te ga prezentirao zainteresiranim promatračima. "Bika" pak je rekonstruirao glavni rekonstruktor u Udruzi "Hajdina" gospodin Josip Rusman.

Učenici i učiteljice bile su pohvaljene za svoj izložbeni prostor od članova Županijskoga povjerenstva za originalnost i prezentiranje danas rijetko viđene biljke i njezine iskoristivosti te za suradnju s mjestom u kojem je škola.

Udrugari su i ovaj puta pokazali da cijene rad učiteljica koje su pokrenule događanja kojima se udruga danas bavi i da su spremni prenositi stare vještine i znanja na mlađe generacije.

Perica Levatić

Miholjščok (Listopad) 2013